StudieboekenStudieboeken
Ondernemer en moeder zijn combineren met elkaar

Ondernemer en Moeder zijn? 9 tips om dit te combineren

Inhoud blog

Volg mij op Instagram

Ondernemer en moeder zijn – hoe is die combi? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Soms kan ik mezelf wel voor m’n kop slaan waarom ik niet gewoon was begonnen met ondernemen voordat ik moeder was geworden. Dan had ik alle tijd van de wereld – dat dacht ik toen niet maar achteraf is dat echt zo! Dan kon ik vol focus werken aan mijn bedrijf en een sterk fundament bouwen. 

Met een kindje gaat dat niet zo makkelijk. Dat zegt vrijwel iedereen om je heen. Maar eerlijk is eerlijk, het is inderdaad wel eens pittig. 

Als je kinderen hebt doe je het niet zo snel meer...

Maar toch ben ik het niet eens met de uitspraak: “Doe het maar nu want als je dadelijk kinderen hebt dan doe je het niet meer zo snel.” Want als ik terugkijk is mijn zoontje het mooiste wat mij is overkomen en dit heeft een gevoel in me losgemaakt. Ik durfde door hem eigenlijk de knop om te zetten en ervoor te gaan. Eindelijk koos ik ervoor om te starten als ondernemer en moeder zijn te combineren.

Een sterke drive die alles ervoor over heeft om mijn droomleven werkelijkheid te maken. Als ik denk aan ondernemen denk ik vooral aan hard werken maar ook aan vrijheid op de volgende manieren:

 • Een bedrijf die dadelijk automatisch doorloopt waardoor ik uiteindelijk meer tijd heb voor mijn gezin en er voor ze kan zijn. 
 • Geen schuldgevoelens naar een baas wanneer mijn zoontje meerdere keren achter elkaar niet naar de opvang kan als hij ziek is.
 • Niet vastzitten aan die paar weken vakantie in een jaar en dit af te wisselen met mijn man om de kids dadelijk op te vangen. 
 • Geen schuldgevoel naar je kids omdat je ze pas rond einde kantoortijden kunt halen, moet racen voor het avondeten en ze eigenlijk alweer moeten slapen.
 • De regie van je leven in eigen handen nemen. 

Tips over hoe jij ondernemen en moeder zijn kan combineren

In de afgelopen maanden heb ik veel pieken en dalen gehad, het is pittig maar ook geeft het voldoening. Ik heb een aantal dagelijkse routine taken ontwikkelt en geleerd om flexibel te zijn. Dit laatste lukt nog niet altijd maar ik krijg steeds meer rust hierin. Dit komt voornamelijk dat ik onderstaande tips steeds meer eigen kan maken.

 1. Plan je dag vooruit en zorg voor een ochtend- en avondroutine
 2. Doe in de ochtend alvast al het zichtbare werk – bijv. vaatwasser uitruimen, stofzuigen, losse troep. Clean space = clean mind.
 3. Slaapt je kindje – leer jezelf aan dat je dan aan de slag gaat voor je bedrijf
 4. Plan voor jezelf momenten dat je aan je bedrijf kan werken – in de avond? Zondagochtend? Voor mijn planning maak ik gebruik van de structuurjunkie planner. Ideaal en allesomvattend ik gebruik het nu een jaar en merk zoveel verschil in mijn productiviteit. Wil je alles leren over deze planmethode? Laatst heeft ze een boek geschreven hierover. 
 5. Zorg voor rust en ontspanning
 6. Werk met batchtaken – bijvoorbeeld een schoonmaak uurtje, social media uurtje etc. Dit bespaart een hoop tijd en je brein hoeft niet zo te schakelen.
 7. Stel prioriteiten en kijk waar je tijd vrij kunt maken. Een avondje minder netflixen of minder afleveringen van je favoriete serie doet wonderen.
 8. Besef dat het niet altijd gaat zoals je wilt. Er zijn soms dagen dat het niet lukt of iets tussendoor komt. Geef jezelf de ruimte en voel je niet schuldig als het even niet gaat zoals gepland. 
 9. Geniet van het proces. Elk klein stapje draagt bij aan het grote geheel, voor je het weet zie je al goede resultaten. 

Er is geen goed of fout

Het moederschap kent verschillende fasen. Zo kan het met een pasgeboren baby misschien net iets makkelijker zijn om veel te werken omdat een baby nog veel slaapt. Met een peuter wordt dit alweer een stukje uitdagender. Zit je kindje op de basisschool dan heb je misschien weer wat meer tijd of juist niet. Er is geen antwoord of methode die goed of fout is. Elk kindje is anders, elk huishouden is anders en iedereen zijn situatie is anders. Probeer je te focussen op het creëren van een routine die voor jou en je gezin werkt. Ook een reminder aan mezelf. Want dit blijft lastig! Vooral omdat het bij anderen zo vanzelfsprekend lijkt te gaan – vergeet dan niet dat hetgeen wat gedeeld wordt meestal de highlights zijn van hun leven. Ondernemer en moeder zijn is niet altijd even leuk op ieder moment. Maar laat je zeker niet ontmoedigen hierdoor. Deze fases maak je ook mee in loondienst. Uiteindelijk kies jij wat voor jou het beste werkt.

Wie ben ik?

smart koala marketing profielfoto

Hi! Ik ben Denise en ik help vrouwelijke ondernemers naar meer succes, omzet en rust in ondernemen. Dit doe ik door te ondersteunen bij het gedachteloos aantrekken van nieuwe klanten met behulp van een sterke online basis in online marketing en websiteontwikkeling. 

ComputerComputer

Wat als het even niet lukt?

Soms zal je momenten hebben dat je wilt opgeven. Vooral in het begin komt er veel op je af en als het dan niet zo snel gaat als verwacht denk je misschien aan opgeven of zie je het nut er niet van in omdat het veel tijd en toch wat nodige stress oplevert. 

Mijn ultieme tip op zo’n moment: neem even rust en kom tot jezelf. Laat het even voor wat het is en besteed aandacht aan wat je leuk vindt. Je zult zien dat als je het even loslaat je gedachten toch weer terugkomen bij je bedrijf – als dit immers is wat je echt wilt. Misschien heb je ineens nieuwe inspiratie en weet je wat je te doen staat. Is ondernemer en moeder zijn echt wat je wilt? – dan is opgeven geen optie. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij hulp bij het opbouwen van je bedrijf?

Ik kan je hierbij helpen om het proces van ondernemen en moeder zijn te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een marketingstrategie en een marketing funnel voor je te bouwen. Waardoor je meer onderdelen in je bedrijf kan automatiseren. Ideaal naast het moederschap. Of misschien heb je eerst behoefte aan een nieuwe website laten maken? Wil je eventjes brainstormen hierover en wil je graag weten waar ik je precies mee kan helpen in jouw bedrijf? Plan dan gerust een gratis en vrijblijvende call in. Dan kijken we samen naar hoe we jouw droom business op de rails krijgen. 

*Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekend dat wanneer jij je aanmeld of iets aankoopt via een geplaatste link, ik daar een kleine vergoeding ontvang als beloning voor het promoten. Ik sta 100% achter mijn linkjes en zal nooit linkjes delen over producten waar ik niet enthousiast over ben. 

 

Wie ben ik?

smart koala marketing profielfoto

Hi! Ik ben Denise en ik help vrouwelijke ondernemers naar meer succes, omzet en rust in ondernemen. Dit doe ik door te ondersteunen bij het gedachteloos aantrekken van nieuwe klanten met behulp van een sterke online basis in online marketing en websiteontwikkeling. 

Kantoor en schoolKantoor en school

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×