StudieboekenStudieboeken
een uitgebreid artikel over een landingspagina maken

Wil jij een landingspagina maken? Met deze tips maak jij een échte leadmagneet.

Inhoud blog

Volg mij op Instagram

Wie ben ik?

smart koala marketing profielfoto

Hi! Ik ben Denise en ik help vrouwelijke ondernemers naar meer succes, omzet en rust in ondernemen. Dit doe ik door te ondersteunen bij het gedachteloos aantrekken van nieuwe klanten met behulp van een sterke online basis in online marketing en websiteontwikkeling. 

ComputerComputer

Wanneer je aan de slag gaat met een landingspagina maken kan ik me voorstellen dat je op zoek bent naar een goed voorbeeld. Een goed begin is het halve werk komt hier zeker tot zijn recht. Een goede landingspagina maken heeft een aantal basiselementen die vrijwel altijd terugkomen. Zo ook voor verschillende branches. In dit blog ga ik je alles vertellen over hoe je een goede landingspagina in elkaar zet.  Het enige wat je nodig hebt is je laptop of pen en papier om een aantal dingen te noteren. Ben je er klaar voor? 

Landingspagina betekenis

Wat is nou eigenlijk een landingspagina? Een term die je om de oren vliegt maar misschien heb je helemaal geen idee waar de betekenis voor staat. 

Een landingspagina is een webpagina die speciaal wordt ingezet voor SEO of betaalde advertenties. Inhoudelijk slaat de pagina geheel aan bij de zoekterm waarop gezocht werd binnen een zoekmachine of aan een advertentie. Het doel van een landingspagina is om leads te verzamelen of te verkopen. Het inzetten van landingspagina’s wordt vaak gebruikt om leads te verzamelen voor e-mailmarketing of een andere vorm van contact. Tegenwoordig komt iemand vrijwel direct in een marketing funnel uit. Hierover later meer. 

Het aanmaken van een landingspagina

Het aanmaken gaat vrij eenvoudig. Tenminste dit ligt eraan welk CMS je gebruikt en welke pagebuilder je hiervoor inzet. Ook zijn er veel losse betaalde tools beschikbaar waarop je losstaande landingspagina’s kunt maken. 

Zelf ben ik enorm fan van WordPress in combinatie met Elementor Pro. Elementor bevat namelijk een apart onderdeel waar het aanmaken van een landingspagina super simpel is. En daarbij ook direct goed – zonder afleiding en dus zonder menubalk. Daarbij is een groot voordeel dat je de landingspagina op je eigen website hebt staan. Je hoeft geen gebruik te maken van subdomeinen en andere rompslomp. 

In het verleden heb ik wel eens gewerkt met Leadpages. Toen leek het een ideaal stukje software en daar betaalde je ook flink voor. Maar sinds ik werk met Elementor Pro, wil ik niet meer anders. In Elementor maak je gewoon een pagina aan zoals je dat altijd doet binnen WordPress. Daarbij kan je ook gebruik maken van een aantal kant-en-klare templates die je vervolgens weer kunt customizen naar wens. Je hoeft dus niet vanaf nul te beginnen en je kan een hoop inspiratie opdoen. 

De Engelse term van een landingspagina is een landingspage - beiden zijn uiteraard hetzelfde. Maar hier ontstaat nog wel eens verwarring over. Gebruik dus lekker de term die je het fijnst vindt.

Het bouwen van een landingspagina

Een landingspagina bouwen neemt even wat tijd in beslag maar daarna heb je ook wat! Als je weet welke basiselementen op een landingspagina moeten staan, kan je deze per stap afwerken. 

Een goede landingspagina bouwen? Dit moet je sowieso toevoegen:

  • Een kneiter goede header ofwel een ultieme ‘above the fold’ 
  • Call-to-action knoppen – verspreid over de pagina
  • To the point content
  • Unique Selling Points – de unieke eigenschappen van je aanbod
  • Relevante afbeeldingen
  • Reviews en andere social proof elementen
  • Werk met bulletpoints 
  • Een sectie met veelgestelde vragen indien relevant
  • Een pakkende lay-out die aansluit bij je huisstijl en eventueel advertentiecampagne

Als je deze elementen stuk voor stuk toevoegt aan je landingspagina ben je al een heel stuk in de goede richting. 

Een landingspagina combineren met een campagne

Dit wordt enorm veel toegepast. Denk maar eens na. Hoe vaak heb jij je aangemeld voor een gratis e-book en kreeg je een aantal mailtjes van die persoon? Juist. Dat is eigenlijk het doel van een landingspagina in combinatie met een campagne. 

Je kan een landingspagina bijvoorbeeld inrichten voor een gratis weggever. Een gratis weggever kan van alles zijn wat gerelateerd is aan je bedrijf en waar interesse voor is vanuit je doelgroep. Denk eens aan een e-book, checklist, masterclass, mini-training of een gratis sample. Je geeft ‘gratis’ iets weg. Niet helemaal gratis, want je wilt hiervoor graag een mailadres. Via e-mailmarketing ga je vervolgens je verzamelde leads warm draaien voor je uiteindelijke aanbod. Je gaat bouwen aan een connectie en een langdurige klantrelatie. Tenminste dat is de insteek. 

Maar waarom zo’n omweg? 

Nou vaak werkt het ‘koud’ verkopen niet zo goed. Vooral niet met producten boven de €100,-. Stel je voor: jij verkoopt een cursus van € 750,- en je maakt hier een pakkende advertentie voor en een top landingspagina. Maar toch koopt niemand je cursus. Zou jij zoveel centen uitgeven bij de eerste de beste (zoveelste) advertentie die je voorbij ziet komen? 

Nee. Ik denk het niet. Dit is de reden waarom je graag meerdere contactmomenten wilt tussen jou en een potentiële klant. Zo wordt de drempel om uiteindelijk jouw aanbod te kopen een stuk kleiner of stappen ze misschien wel in bij een laagdrempeliger product. En hoe bereik je meer contactmomenten? Jup. Met een goed mail softwareprogramma zoals Mailblue. Meld je aan via de link en je ontvangt een proefperiode van 14 dagen!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De definitie van een goede landingspagina

Wanneer is een landingspagina nou écht goed? Als er een goede balans is tussen waarde bieden, connecten en verkopen. 

Je wilt vast niet overkomen als een salesguru. Die alleen maar bezig is met het binnenhalen van munten. Dit is natuurlijk wel je bedoeling met het inzetten van een landingspagina maar dit hoef je niet zo naar voren te laten komen. De definitie van een goede landingspagina heeft een goede balans tussen alle elementen. Je weet precies de juiste knoppen te raken om je doelgroep enthousiast te maken voor je aanbod. Daarnaast weet je precies de gevoelige snaren te raken die ervoor zorgt dat een bezoeker zich begrepen voelt door je en inderdaad gelooft dat je wel eens dé oplossing aanbiedt. Hello connectie. 

Tot slot, weet je op het juiste moment over te gaan in sales. Je weet wanneer je de ‘deal’ moet sluiten en ze eigenlijk niet meer om je aanbod heen kunnen. Bovendien gaat het vaak om een gratis weggever – dus wat hebben ze te verliezen? Als je goed je content hierop afstemt zal je een hoop mailadressen verzamelen van mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. 

Direct een goede check-out pagina op je landingspagina?

Via Plug and Play kan jij super simpel betaalpagina's aanmaken. Snel en eenvoudig meer sales? Probeer de gratis Trial via onderstaande knop.

Het koppelen van landingspagina's aan Facebook, Instagram en blogs

Soms krijg ik de vraag hoe je dan aan de slag gaat met het promoten van je landingspagina. Hier zijn een aantal manieren voor:

  1. Starten met betaald adverteren via Facebook en Instagram. Vaak doe je dit in combinatie met een gratis weggever en een mail funnel. Hier maak je dan als het ware een geautomatiseerd systeem van. Het koppelen van landingspagina’s aan Facebook en Instagram gaat dan zeer eenvoudig. Je maakt een advertentie en als url voeg je uiteraard de landingspagina toe.

     

  2. Content delen via social media. Dit is een effectieve manier en het is ook nog eens gratis. Zet de link naar je landingspagina bijvoorbeeld in je bio op Instagram en/of deel de link regelmatig in je stories. Ook kan je vanuit je social posts verwijzen naar de landingspagina in je bio. Zo kan dit ook op andere social kanalen.

     

  3. Bloggen. Dit is een goede manier om je landingspagina onder aandacht te brengen. Vertel jij bijvoorbeeld uitgebreid over een onderwerp die gerelateerd is aan je aanbod. Dan kan je tijdens het schrijven van waardevolle kennis ook doorlinken naar je landingspagina. Vooral ideaal als je een probleem beschrijft en de lezer direct een oplossing kan bieden (je aanbod). 

De techniek achter een landingspagina instellen

Naast een goed stukje content en marketingdoeleinden kunnen we niet om het stukje techniek heen. De techniek van een landingspagina instellen is vrij eenvoudig als je WordPress in combinatie met Elementor Pro gebruikt. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is het volgende:

  • Een juist gebruik van HTML, CSS en een SSL-certificaat. Zoals ik al zei als je bijvoorbeeld WordPress als CMS systeem gebruikt en een goede pagebuilder als Elementor hoe je je niet druk te maken om deze termen. Een SSL-certificaat is een veilige internetverbinding. Te herkennen aan het slotje in je browser. Dit activeer je meestal via je hosting bureau.

     

  • Is je landingspagina compatibel met een smartphone en tablet? Zeer belangrijk aangezien het meeste internetverkeer tegenwoordig via een smartphone gebeurd. Zorg dus voor een goede responsive landingspagina!

     

  • Het instellen van tracking code zoals die van Mailblue, Google Analytics of Google Tag Manager. Dit zorgt ervoor dat al je data gemeten wordt. En precies de prestaties van je landingspagina kan achterhalen.
Het boek van IMU geeft je veel inzicht als het gaat om een landingspagina maken gevolgd door een bedankpagina en alle handige marketing tactieken die daarbij horen. Ik heb een linkje geplaatst naar het boek. 

De kosten van een landingspagina maken

De kosten per landingspagina verschillen nogal. Maak jij bijvoorbeeld gebruik van externe software of doe je zelf alles binnen WordPress en Elementor? Maak je landingspagina’s liever niet zelf? Dan nemen de kosten voor zo’n pagina toe. Dit heeft natuurlijk te maken met het aantal elementen wat je op je pagina wilt hebben en welke techniek hierachter schuilt. Wil je bijvoorbeeld een customized pagina of een landingspagina vanuit een standaard template? Bovenal verschillen de kosten voor een landingspagina. 

De gemiddelde kosten voor een standaard landingspagina starten rond de € 750,- en hoger. Wil je een speciaal voor jouw ontworpen landingspagina? Dan kan je eerder denken aan € 1250,- of hoger. Laat je het uitbesteden aan een hobbyist? Dan betaal je vaak een bedrag van € 500,- of minder. 

Dit klinkt misschien als veel geld. Is het ook. Maar bedenk je eens hoeveel zo’n pagina eigenlijk waard is. Want het is als het ware een automatische cashflow wat je laat creëeren. Wat levert een nieuwe klant op? Waarschijnlijk heb je de kosten van een landingspagina snel terugverdiend. En het is een eenmalige investering die je als het ware kan hergebruiken. Want in de meeste gevallen kan je een landingspagina weer aanpassen aan een nieuw aanbod, weggever etc. Mijn advies is om een landingspagina te laten ontwikkelen door iemand die hierin gespecialiseerd is en de nodige kennis heeft van online marketing. Zodat je een optimale pagina hebt waarmee je aan de slag kan om leads te verzamelen. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waarom je niet moet kiezen voor een gratis landingspagina maken in Mailchimp of Wix

Wanneer je geen verstand hebt van landingspagina’s en geen idee hebt wat hier nou eigenlijk op moet komen te staan lijkt een pagina binnen mailchimp een prima uitgangspunt. Is het niet. Waarom? Je bent zeer beperkt qua layout en functionaliteiten. 

Hetzelfde geldt voor website builders als Wix.com. Prima software voor een beginnend ondernemer. Maar al gauw kom je erachter dat je meer wilt. En ja dit kan nu eenmaal niet binnen soortgelijke software als Wix of bijvoorbeeld Strato en Jimbo. Zo gaat SEO niet samen met Wix, kan je nooit je website verhuizen naar bijvoorbeeld WordPress want dan ben je alles kwijt, er zitten meer kosten aan verbonden en voor je branding is het ook niet optimaal. Kortom. Investeer liever direct in een website binnen WordPress en maak hierin je landingspagina. Dit blijft altijd jouw eigendom en je kunt er alle kanten mee op. Je website groeit met je mee. Heb je behoefte aan hulp bij een website laten maken? Ik kan je hierbij helpen, passend bij elke ondernemersfase. 

Zelf een landingspagina bouwen en een tekstschrijver inhuren?

Heb je ruim wat technische kennis in je rugzak zitten? Dan kan je wellicht prima zelf uit de voeten met het ontwikkelen van een goede landingspagina. Ben je een minder ervaren tekstschrijver? Dan kan het lonen om eenmalig een tekstschrijver in te huren. Als onervaren schrijvers zelf aan de slag gaan zie je vaak commerciële teksten waar de nadruk ook daadwerkelijk ligt op commercieel. De lezer ziet direct dat het om een verkooppraatje gaat en klikt weg.

De sleutel tot succes hierin ligt bij het aanbieden van waarde en het triggeren van de lezer door de juiste knoppen te raken. Het zijn dan weliswaar alsnog commerciële teksten – want het doel is converteren. Maar een goede tekstschrijver weet hier een subtiele draai aan te geven. Waardoor jij meer leads haalt uit een landingspagina. 

Dus wees eerlijk naar jezelf. Ben jij een ster in het schrijven van pakkende content en subtiele verkoopteksten? Of kan je dit beter aan een professional overlaten?

Moet je een landingspagina optimaliseren voor SEO?

Yes! Mijn tip is: baat het niet dan schaadt het niet. Vooral als je een landingspagina gebruikt zonder intentie om te adverteren is dit een must! Maar sowieso is het instellen van de juiste SEO technieken aan te raden. Je kan hierbij denken aan:

  • Een goede url-structuur
  • Een keyword toevoegen 
  • Meta-descriptions optimaliseren
  • Afbeeldingen optimaliseren

Wat ik niet aanraadt is om door te linken naar andere pagina’s! Normaal is dit juist optimaal voor SEO maar in dit geval niet. Je wilt dat de aandacht van de lezer voor de volle 100% bij je landingspagina blijft. Door te gaan linken naar andere pagina’s neem je de focus af en heb je kans dat ze het doel op de pagina ontlopen.  

Checklist: hieraan moet een landingspagina voldoen om meer leads te genereren

  • Een pakkende headline
  • Triggerende en waardevolle content
  • Afbeeldingen
  • CTA-knoppen en tekst
  • Bulletpoints met USP, voordelen, leerpunten etc.
  • Kort persoonlijk stukje over jezelf of het bedrijf
  • Resultaten delen
  • Reviews of andere social proof elementen
  • Formulier met een zo laag mogelijke drempel – voornaam en mailadres.
  • FAQ indien je dit hebt – vooral bij verkooppagina’s een aanrader!
  • Bij aflopende datum urgentie toevoegen door bijvoorbeeld een timer.
  • Passende lay-out
  • Mail Softwareprogramma zoals Maiblue + mail reeks voor je automatisering
  • Trackingcodes
  • Bedankpagina + upsell – dit doe je eenvoudig via Plug&Pay
  • Eventueel advertenties ontwikkelen
  • Pakkende weggever 
  • Contentstrategie rondom je landingspagina
  • SEO optimalisatie

Wil jij de perfecte en vooral persoonlijke landingspagina laten maken?

Dan ben je bij mij aan het goede adres. Als zelfstandig online marketeer help ik starters en kleine ondernemers bij het gedachteloos aantrekken van nieuwe leads en ben ik daarnaast ook sterk in het bouwen van landingspagina’s. Dit doe ik door het creëren van marketing funnels. Daarnaast bied ik een groot voordeel ten opzichte van andere marketeers: jij kiest alleen hetgeen uit een funnel waar je hulp bij nodig hebt. Ofwel je kan per gedeelte iets uitbesteden. Zo druk je de kosten aanzienlijk en zit je niet vast aan maandelijkse kosten of opstartkosten. Dus heb jij een super gave weggever en ben je op zoek naar iemand die dit alles voor je doorvertaald naar een ijzersterke landingspagina + bedankpagina met marketingtactiek? Dan ben ik degene die je kan helpen. 

Plan direct een vrijblijvende call in. Dan kijken we samen naar je wensen en zetten we dit om in werkelijkheid.

*Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekend dat wanneer jij je aanmeld of iets aankoopt via een geplaatste link, ik daar een kleine vergoeding ontvang als beloning voor het promoten. Ik sta 100% achter mijn linkjes en zal nooit linkjes delen over producten waar ik niet enthousiast over ben. 

 

Wie ben ik?

smart koala marketing profielfoto

Hi! Ik ben Denise en ik help vrouwelijke ondernemers naar meer succes, omzet en rust in ondernemen. Dit doe ik door te ondersteunen bij het gedachteloos aantrekken van nieuwe klanten met behulp van een sterke online basis in online marketing en websiteontwikkeling. 

Kantoor en schoolKantoor en school

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×